Ditt syn

Synsundersøkelsen

Godt syn starter med en grundig synsundersøkelse.

Hvorfor er det viktig å sjekke synet?

Synsundersøkelser er viktige for å sikre at du alltid har det beste synet du kan ha. Gjennom testene kan vi fastslå om du har behov for hjelpemidler for å se best mulig, og i så fall hvilke hjelpemidler (for eksempel briller eller kontaktlinser) som vil fungere best for deg.

I tillegg kan en grundig synsundersøkelse også oppdage endringer i øyet, som kan være varsler for enkelte sykdommer som for eksempel diabetes.

Hvor ofte bør jeg sjekke synet?

Hvis du aldri har testet synet før, så bør du gjøre det nå. Etter første synsundersøkelse vil vi vanligvis kalle deg inn til ny test etter ca. to år. Hvor lang tid det går mellom hver innkalling er avhengig av din alder, eventuelle synsfeil du har og andre vurderinger vi gjør.

Hva skjer på en synsundersøkelse?

Vi vil starte med å snakke med deg om hvordan du opplever synet ditt i dag. Dersom du har problemer med synet, er det viktig å få kartlagt hvilke situasjoner du opplever som utfordrende.

Ved hjelp av forskjellige apparater og tester undersøker vi deretter hvor godt du ser med høyre og venstre øye hver for seg, og hvor godt du ser med dem sammen. I tillegg undersøkes både det ytre øyet (hornhinne og øyelokk) og det indre øyet (linsen og netthinnen) ved hjelp av mikroskop som er håndholdt eller som står på stativ med hakestøtte.

I noen tilfeller vil vi også

  • måle trykket på øyet
  • teste fargesyn
  • sjekke synsfelt
  • fotografere netthinnen

Når alle målinger og undersøkelser er gjort vil du få en grundig forklaring på resultatet. Du vil også få rådgivning med mulige løsninger for at du skal kunne se best mulig. Dette kan være briller, kontaktlinser eller annen behandling.

Hvordan utføres synstester på barn, og når bør de gjøres?

Undersøkelser på barn gjøres som på voksne, men testene og metodene tilpasses barnets alder. Helsestasjonene tester hvor skarpt et barn ser de første årene. De sjekker også dybdesyn og fargesyn. Men det er ikke noe i veien for å ta med barnet ditt til oss hvis du føler deg usikker på om alt er i orden med synet.

1 av 5 skolebarn ser for dårlig, og det påvirker læringen, så en synstest er en god investering for barnets framtid.

Hvor lang tid tar en synsundersøkelse?

En synsprøve tar vanligvis fra 30 minutter til 1 time.

Gjør det vondt å ta en synsundersøkelse?

Nei. En standard synsprøve gjør ikke vondt. Hvis vi trenger å gjøre spesielle undersøkelser som kan gjøre litt vondt, så får du lokalbedøvelse i form av øyedråper.

Vil en synsprøve påvirke synet mitt?

Vanligvis vil du ikke merke noe ubehag etter en synsundersøkelse. Hvis vi trenger å bruke spesielle øyedråper for mer inngående undersøkelse av øyet så kan det gi kortvarig ubehag eller medføre at det blir vanskeligere å fokusere. Du vil i så fall få beskjed hvis du for eksempel ikke kan kjøre bil umiddelbart etter undersøkelsen.

Ved undersøkelse av barn brukes det av og til dråper som reduserer øyets evne til å fokusere skarpt på nært hold. Denne effekten vil kunne vare i flere timer etter undersøkelsen.

Hva er trykkmåling av øyet?

Noen ganger vil vi måle trykket i øyet ditt under synsundersøkelsen. Dette gjøres ved hjelp av et spesielt apparat som kalles tonometer. Målingene kan utføres på litt forskjellige måter, men felles for alle er at de måler trykket på væsken inne i øyet.

Hvis trykket i øyet blir for høyt kan det forårsake skader eller sykdom. Dette kan skje ved at et unormalt høyt trykk skader blodårene eller nervetrådene i øyet, som igjen kan gi skader på synsnerven. Skader på synsnerven kan føre til nedsatt syn.Grønn stær (glaukom) er en av sykdommene som kan oppstå som følge av for høyt trykk i øyet.

Hvordan bestiller jeg time til synsundersøkelse?

Du kan bestille time hos oss ved å klikke her, ringe oss på 32 76 84 80, kontakte oss på facebook eller komme innom butikken.